Papper

Egenskaperna hos papper kan variera mycket, beroende på vilket råmaterial som används. Också på de sätt pappersmassan behandlas. Genom malning, färgning, sammanpressning m m.

Jag tillverkar papper av lin, som har mycket starka fibrer, i alla moment från början till slutprodukt. En skulptur i färgat linpapper är otrolligt stark, både i sin konstruktion och som upplevelse. Oftast blir den kompakt. I större format bygger jag den på en stomme.

torso
hast

Stengods

Den brända leran är en kommunikation till en mångfacetterad formvärld.

I nästan alla kulturer har man tillverkat föremål av lera. Gemensamt för alla är att leran måste brännas i hög temperatur för att bli hållbar.

Det vi kallar stengods är lera bränd i 1200 - 1350 grader Celsius. Då sintrar leran, d v s vissa mineraler börjar smälta, varvid porerna i leran täpps till. På så vis blir föremål tillverkade av lera vattentäta. Tekniken uppfanns i Kina, under Shang-dynastin, ca 1500 f Kr.

fat
frukt

Betong

Betong är det vi får när vi blandar cement med vatten, grus och sten. Cement + vatten bildar en kemisk lösning. Cementkornets struktur förändras fysiskt och kemiskt. I kontakt med vattnet bildas nya ämnen, som växer ut som tentakler från cementkornets yta. De bäddar in gruskorn och stenar i en klibbig massa.
Inom några timmar stelnar massan och blir
fast och hård.

Jag fascineras av kontraster.
Försöker hitta en balans.

Tänk; papper / betong, lätt / tungt, mjukt / hårt
eller rött / grönt, svart / vitt yin / yang....

Motsatser som är beroende av varandra.

Eva Bakran

skulptur

Ateljé: Paradisvägen 12, Åsljunga

Tel.: 070 792 18 00

Stengods, betong och papper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem

Om mig

Kina

 

 

 

 

 

 

Betong

- av franskans béton

av latinets bitúmen

egentligen jordbeck

i den överförda betydelsen

stelnande massa