Monotypi 

En förklaring av tekniken

Hur en oljemålning eller en akvarell har tillkommit kräver ingen förklaring – alla vet hur man gör och många har själv prövat. De grafiska teknikerna däremot är mindre kända, mer komplicerade och består av ett stort antal olika förfaringssätt. Alla har det gemensamt att man kan mångfaldiga sin bild.

Alla tekniker utom en – MONOTYPI.

Monotypi betyder enkeltryck och det är just vad det är. Bilden målas helt färdig på en kopparplåt. Därefter läggs ett tjockt, fuktat koppartryckspapper över den och den drages genom en koppartryckspress, varvid bilden överförs till papperet. Efteråt är plåten tom och kan användas till andra bilder.

Det unika ”tryck” som skapats kan alltså inte reproduceras.

 

Mossen med Tollundmannen

Papperet som används är ofta handgjort, alltid utsökt kvalitet. Till mina bilder använder jag koppartrycks-papper från Hahnemühle eller Lessebo (Sveriges sista bruk för handgjort papper)

Den beskrivna ”grundtekniken” blandar jag med många andra tekniker. I de flesta fall collografi (etsade och formade, infärgade kopparplåtar placeras på huvudplåten för att ge bild och prägling), men även collage (separat monotypiskt framställda bilddelar infogas i bilden) och akvarell använder jag för att kontrastera eller komplettera bildens komposition eller innehåll.

Under vattnet sker allt
En monotypi ser ytligt sett ut som en akvarell, men är målad i oljebaserad färg.

Jan-Bertil Nordström

grafiker och målare

Ateljé: Vagnhuset, Esarpsvägen 390, Esarp

Telefon: 070-39 39 379

Monotypi

 

 

 

 

 

 

 

 

Tollunds Mosse


Hem

Om mig

Grafik

Monotypi

Svartvitt

Målning

Glas

Esarp