Ateljén i Esarp är inrymd i det gamla vagnhuset som byggdes speciellt för byns stiliga likvagn. Denna finns numera på museum.

Esarps by blev rikskänd genom den så kallade esarps-mördaren, ägaren till Alberta Kvarn. Hans hustru föll i Höje å och drunknade då hon sköljde kaffekannan i kvarndammen en isig höstkväll. Mannen dömdes, mot sitt nekande, för mord och avtjänade drygt 15 år av sitt livstidsstraff på Långholmen innan fallet togs upp igen och han frikändes. Skadestånd på 140 000 kronor betalades ut, men merparten gick åt till att betala mat och logi för fängelsetiden.


kvarn
Hanna
Esarparn
vinter
Hustrun, Hanna, begravd på Esarps kyrkkogård, "låg lik" i Vagnhuset och spökar ibland för mej med mindre spratt. Löften om belöningar i form av köttbullar (hon var nämligen väldigt förtjust i sådana) löser alltid problemen. Ibland får jag känslan av att hon vill säga något, kanske be om ursäkt för att hon drullade i dammen, kanske vill hon säga att chauffören kan berätta hur det gick till. Han var bror till Edith, Esarparens lilla väninna och var också i närheten då det hände.

Esarp är en liten by på den bördiga Lundaslätten. Den ligger som en radby höjd över Höje å. Ån flyter i sina märkliga meander-serpentiner och i sänkan längs ån finns en vacker vandringsstig.

Byn har en liten kyrka med delar från 1200-talet och i närheten av den en ättehög. Namnet Esarp kommer ursprungligen från Esarps Säteri, själva byn hette fordomdags Sånahusen (sandhusen) och var en samling hus byggda på den sämsta jorden och som hyste bland annat smedja, skola, skomakare och bostäder för folk som arbetade i kvarnarna och på säteriet.

sida1

Jan-Bertil Nordström

grafiker och målare

Ateljé: Vagnhuset, Esarpsvägen 390, Esarp

Telefon: 070-39 39 379

Esarps by

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vagnhuset, med Gamlegården i bakgrundenesmal

Sommar och vinter i Esarp, båda har sin charm

 

 

Hem

Om mig

Grafik

Monotypi

Svartvitt

Målning

Glas

Esarp